Pagina's

zaterdag 7 oktober 2017

Spaanse vlieg

Ik staar naar de golven die met een aangename regelmaat het strand op rollen. Toen ik hier vorige week aankwam, barstte ik van de energie en enthousiasme. En moet je me nu zien. Weggedoken onder een parasol, in een T-shirt en een lange rok. Last van de warmte en bang voor de zon. Ik draai me op mijn buik, leg mijn hoofd op mijn armen, mijn neus bijna in het zand.

Herinneringen aan de eerste avond dringen zich aan mij op. Warmte. Muziek. Bruine ogen. Intense blik. Zweet. Daarna ziek en afgepeigerd.
De snelle klanken van Bach’s Badinerie brengen me terug in het hier en nu. Het display van mijn mobiel gilt dat mijn moeder me wil spreken. Net als gisteren. En eergisteren.

   ‘Hoi’. Ik probeer opgewekt te klinken, maar mijn stem klinkt slaperiger en zwakker dan ik wil.
   ‘Ga naar de dokter, Eline.’ Ze heeft gelijk. Dat maakt me woedend. Ik moet haar beloven dat ik vanmiddag nog een afspraak maak. Met tegenzin slof ik terug naar het appartementencomplex. Bij de receptie verwijzen ze mij naar dokter Vogel. Ik kan er direct terecht.

De ontmoeting met de dokter is benauwend. De bruine ogen. De intense blik die mijn huid onderzoekt. De handen die de apparatuur bedienen. Hij verwijst me door. Ik kan met hem meerijden.

Badend in het zweet word ik wakker in het ziekenhuis, tussen piepende apparaten en slangen en infuuszakken en ik heb geen idee wat voor dag het is. Ik hallucineer waarschijnlijk, want ik zie mijn moeder naast mijn bed zitten. Als ze ziet dat ik mijn ogen open heb, rent ze weg. Net als ik mezelf in mijn arm wil knijpen om mezelf uit deze nachtmerrie te bevrijden komt ze terug. Met dokter Vogel.

Nu mijn moeder hier is, weet ik dat alles goed komt. Als ik me weer beter voel, legt ze mij uit wat er is gebeurd. In de auto bij dokter Vogel liep mijn lichaamstemperatuur erg op. Ik verloor mijn bewustzijn. Het heeft lang geduurd voor de delegatie artsen die zich met mij bemoeiden erachter kwamen wat mij mankeerde. Ik ben gestoken door de tseetseevlieg, die hier normaal gesproken niet voorkomt. Ik lag drie dagen in coma. Het was maar de vraag of ik er nog bovenop zou komen. Mijn moeder kwam en heeft elke dag bij mij zitten waken, terwijl ze vreesde voor mijn leven.

Een week later reis ik samen met mijn moeder terug naar huis. Thuis gooi ik de inhoud van de koffer op de grond voor de wasmachine. Een vlieg grijpt zijn kans en ontsnapt door het badkamerraam…

Pauze

Na de zomer heb ik de cursus ‘Columns en blogs schrijven’ afgerond en de ‘Kleinegeit’ tijdens het literair café met Jan Terlouw in ontvangst genomen. Dit nieuws haalde zelfs de Zutphense Koerier.

Ondertussen schreef ik nog twee korte verhalen. Voor de zomerse schrijfwedstrijd van Querido schreef ik het verhaal ‘Spaanse Vlieg’. De uitslag van deze wedstrijd werd bekend gemaakt in een schrijfcafé waarbij ik niet aanwezig kon zijn.
Voor de Enge verhalen wedstrijd van ‘Heel Nederland schrijft’ schreef ik het verhaal ‘Stalker’.
Op 10 oktober worden de prijswinnaars gekozen.

Na de deadline van deze wedstrijden begon ik aan het project ‘Wat kan ik van u leren?’ Inmiddels is mijn verhaal samen met de prachtige foto’s van Arend-Jan Loozeman ingeleverd. Op vrijdag 13 oktober horen we of het gepubliceerd wordt in het boek. Spannend! 

Deadlines geven toch een zekere druk en weinig nachtrust, dus ik las een kleine schrijfpauze in, waarin ik lekker ga lezen.

Kan een schrijver wel pauze nemen? Er gebeurt altijd wel iets. Je ontmoet iemand die precies in een verhaal past of je hoort iets wat je mateloos inspireert. Met schrijven blijf je toch altijd wel bezig. Maar nu lekker even zonder deadline!