Pagina's

vrijdag 20 oktober 2017

Cadeautje

Een vraag die veel mensen mij stellen is ‘waar haal je het vandaan?’ Ik zie het meer als een cadeautje. Gaandeweg de dag vallen sommige gedachten of gebeurtenissen meer op dan andere.

Gisteren bijvoorbeeld, liep ik in de middagpauze door het centrum van Arnhem. Een groepje mannen liep mij tegemoet. Ik zag dat een van de mannen een enorm litteken over zijn linkerwang had lopen. Ik vraag me dan meteen af hoe hij aan dat litteken komt. Is het van een operatie? Of van een messteek? Is het een crimineel? Of juist een held? Deze vragen verdwijnen al snel en dan verschijnt er een zin in mijn hoofd:

‘Het litteken op zijn wang verraadde zijn gewelddadige verleden.’

Dit kan zomaar het begin zijn van een kort verhaal of een roman. Ik noteer deze zin zo snel mogelijk in mijn telefoon. Ik bewaar alle aantekeningen die ik maak. Wie weet komt het personage met het litteken in zijn gezicht een keer goed van pas in een verhaal.

Iemand vroeg me ook eens of ik er niet doodmoe van word, steeds overal op te moeten letten. Het geeft mij juist energie. Het overkomt me. En dan neem ik het cadeautje met open armen in ontvangst.

zondag 15 oktober 2017

Een hoofd vol gekleurde balletjes

Voor Jolien en Bob 

Gedachten hebben meer kracht dan dat je je realiseert. Ze schieten als gekleurde balletjes door je hoofd. De rode balletjes zijn het grootst. Dit zijn de onruststokers. Als je je niet bewust bent van hun bestaan, verdringen ze gemakkelijk alle andere balletjes naar de achtergrond. Je raakt geïrriteerd en gestrest. Je zou bijna vergeten dat je ook andere balletjes kunt toelaten. Als dit het geval is, hebben de rode balletjes hun doel bereikt. Ze zijn graag aan de macht.

Rode balletjes ontstaan gemakkelijk door te veel prikkels van buitenaf, bijvoorbeeld door altijd maar mensen om je heen (in real life of op je mobiel), als je altijd overal aan mee wilt doen, overal aanwezig wilt zijn, maar ook als je veel te hoge eisen stelt aan jezelf.

Heb je teveel rode balletjes in je hoofd, dan dringen er ook heel gemakkelijk zwarte balletjes je hoofd binnen. De zwarte balletjes zijn sombere gedachten. Ze kunnen in je hoofd opkomen als je iets naars hebt meemaakt. Je wilt deze balletjes het liefst opsluiten in een kamertje in je hoofd waar ze nooit meer uit kunnen. Opgeruimd staat netjes. Maar dat is niet zo handig. De zwarte balletjes blijven op de deur kloppen en de rode balletjes kunnen de zwarte balletjes loslaten.

Helaas, het opsluiten of verstoppen van de zwarte balletjes helpt niet om ervan af te komen. Gelukkig kan je ze zelf laten verdwijnen, maar dat kan moeilijk en pijnlijk zijn. Het lukt alleen als je de confrontatie aangaat met de zwarte balletjes. Je moet wikken en wegen, overpeinzen, de gebeurtenis opnieuw in je hoofd laten afspelen en misschien nog eens en nog eens, net zolang tot je een manier hebt gevonden om ermee om te gaan. Dat kan voor iedereen verschillend zijn. Pas als het balletje een plekje heeft gekregen waar het zich thuis voelt, zal het balletje langzaam verschrompelen. Het verdwijnt nooit helemaal, maar het heeft geen invloed meer op jouw denken. Doordat het balletje nu zo klein geworden is, is er weer plaats voor een ander balletje.
Want naast de rode en de zwarte balletjes zijn er nog heel veel andere kleuren balletjes. Zij stellen zich bescheiden op en laten zich gemakkelijk domineren door de rode en zwarte balletjes. Dat je je bewust bent van alle andere balletjes is dus erg van belang voor hoe je je voelt.

Er zijn blauwe balletjes, de geruststellende gedachten. Er zijn groene balletjes, dat zijn de gezonde gedachten. Heb je ineens een goed idee dan is dat een geel balletje dat zich opdringt. En als je verliefd bent heb je een invasie van roze balletjes in je hoofd. Zij verdringen met gemak alle rode en zwarte balletjes, maar meestal is dat maar voor even. De roze balletjes hebben een veel kortere levensduur dan de rode of zwarte balletjes.
Twee soorten balletjes zijn weliswaar zeldzaam, maar ze zijn levenslang beschikbaar en oproepbaar. Dit zijn de balletjes met het gouden randje en de pareltjes.

De kunst is om de balletjes te leren herkennen en te beheersen. Dan kan je rust in je hoofd creëren. Af en toe stuitert er een groen, blauw, geel of roze balletje door je hoofd. Misschien zelfs wel een pareltje of een balletje met een gouden randje. De rode balletjes proberen te voorkomen dat je dat merkt, zodat er alleen maar onrust heerst in je hoofd.
Wat dan helpt is om je eigen gedachten te observeren. Als je eenmaal weet hoe het werkt, kun je zelf bepalen welke balletjes op de voorgrond mogen treden. Als je rust in je hoofd wilt, focus je dan op de blauwe balletjes. Onthoud dat hetgeen dat je aandacht geeft groeit. Je zult steeds meer rust in je hoofd ervaren, omdat de blauwe balletjes blij zijn met de aandacht die ze krijgen, waardoor zij zich vermenigvuldigen. Hetzelfde geldt voor de groene, roze en gele balletjes.

Dient zich een pareltje of een balletje met een gouden randje aan, sta daar dan zo lang bij stil als je wilt. Hierdoor heb je er langer plezier van, maar blijven ze ook sneller beschikbaar in de toekomst. Je kunt ze goed gebruiken als je een zwart balletje wilt laten verschrompelen.

Het is goed om te weten dat er maar een bepaald aantal balletjes in je hoofd kunnen. Hoe meer balletjes van de juiste kleur, hoe minder ruimte er is voor de rode of zwarte balletjes en hoe gelukkiger je je voelt.

zaterdag 14 oktober 2017

Publiceren

Afgelopen week kreeg ik de uitslag van twee schrijfwedstrijden, met als hoogtepunt dat ik op vrijdag de 13e zou horen of het verhaal over mijn schoonmoeder met foto’s en al gepubliceerd zou worden in een boek of slechts op internet.

Bij Heel Nederland Schrijft ben ik niet in de prijzen gevallen. Dat vond ik wel jammer, maar ik had mijn hoop vooral gericht op het verhaal over mijn schoonmoeder. Ik had er knetterhard aan gewerkt en wenste dat het goed genoeg zou zijn voor publicatie in het boek.

Voor Hanna, mijn schoonmoeder, lag een boek met haar verhaal en foto’s erin opeens binnen handbereik. Het zou een bekroning zijn voor haar medewerking.

Voor Arend-Jan, de fotograaf, is het net zo goed als voor mij een kans om zijn werk onder de aandacht van een groot publiek te brengen.
Natuurlijk was het voor mijzelf ook belangrijk omdat het mijn eerste boekpublicatie zou zijn.

Om 20.30 uur ’s avonds kwam eindelijk het positieve bericht! Mijn verhaal met de titel ‘Gesloopt’ krijgt een plaatsje in het boek. Op 12 december is de boekpresentatie. Superleuk.

Je kunt het boek nu alvast bestellen, dan weet je zeker dat je in december een exemplaar in je bezit hebt.